Maca (Lepidium Meyenii) to roślina bulwiasta, jednoroczna, pochodząca z rodziny kapustowatych. Jej uprawy znajdują się w głównej mierze na płaskowyżach w Andach, na bardzo dużych wysokościach geograficznych. Maca zbierana jest w tych regionach od stuleci, a ceni się ja przede wszystkim za jej działanie, które wzmacnia organizm człowieka oraz go pobudza. Korzeń rośliny macy jest od bardzo wielu lat chętnie praktykowaną substancją przez Inków, którzy wykorzystywali jego skład powodujący prawidłową równowagę hormonalną w organizmie. Jak się okazuje, bowiem mówią o tym źródła historyczne, maca stanowiła nawet blisko połowę zapasów żywności Inków – to tylko pokazuje jak bardzo cenili oni sobie jej leczniczy skład oraz to, że jest ona naturalnym a przy tym bardzo skutecznym preparatem o działaniu przeciw depresyjnym oraz przeciw osłabieniu.
Składniki zawarte w macy są w dużej mierze znakomitym źródłem aminokwasów egzogennych. Co więcej regularna suplementacja organicznej macy sprawia, że nasz organizm wyposażony jest w prawie wszystkie kluczowe aminokwasy. Ponadto maca dostarcza do naszego organizmu również węglowodany, tłuszcze oraz białka. Jeżeli chodzi o węglowodany to maca jest źródłem ponad 70% tej substancji, przy czym około 20% to węglowodany błonnika pokarmowego, z kolei aż 52% to węglowodany przyswajalne. Przechodząc do tłuszczy – sproszkowany korzeń rośliny maca ma w swoim składzie około 4% tłuszczu. Najistotniejszymi z tych kwasów są kwas linolowy (33,7%), kwas α-linolenowy (20,4%) oraz kwas palmitynowy (19%). Warto także nadmienić, że stosunek kwasów nasyconych do nienasyconych jest bardzo korzystny z punku widzenia odżywczego bowiem kwasy nienasycone stanowią 70,7%, przy 23,9% kwasów nasyconych. Nie sposób pominąć także białka, które to reguluje i warunkuje czynności żywieniowe człowieka, a którego to maca w swoim składzie ma około 11%. To właśnie białka korzystnie wpływają na nasze zdrowie i witalność.
Regularna przyjmowanie ekstraktu z roślin macy korzystnie oddziałuje na nasz układ nerwowy, skutecznie redukując i eliminując stany napięcia nerwowego. Ponadto maca bardzo dobrze wpływa na prawidłowy sen, działa przeciw depresyjnie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia palpitacji. Organiczna maca dostarcza również do organizmu człowieka dodatkowych porcji energii, dzięki czemu poprawia się nasze samopoczucie, a także koncentracja. Co ciekawe, roślina ta ma również dobry wpływ na podtrzymanie zainteresowania seksualnego.
Ekstrakt z macy jest bardzo polecany kobietom w okresie menopauzy łagodząc jej efekty, jak również redukując problemy pojawiające się po tym okresie. Należy przy tym nadmienić, że maca nie ma w swoim składzie żadnych fitohormonów, dzięki czemu jest znacznie bezpieczniejszym i lepszym środkiem niż na przykład soja. Substancje zawarte w organicznej macy delikatnie pobudzają system hormonalny naszego organizmu oraz pomagają zachować mu prawidłową równowagę.
Organiczna maca to prawidłowa ochrona kości i stawów.
Sposób użycia:
3-5 gramów proszku dziennie rozmieszane w szklance wody lub innego napoju, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.
Skład:
Ekstrakt z korzenia maca (Lepidium peruvianum) 100%
Czas realizacji zamówienia to 2-3 dni robocze.
kategoria: suplement diety
Kategoria produktu:
Suplement diety
Podmiot odpowiedzialny:
Cibo Sp. z o.o., Os. Parkowe 14/1, 32-083 Balice
Warunki ostrożności i przechowywanie
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Kobiety w ciąży oraz matki karmiące stosowanie preparatu powinny skonsultować z lekarzem. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników produktu.
Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci.